De auteurs

Marieke Aafjes (1980) werkt als journalist, researcher en maker aan verschillende mediaproducties. Sinds 2008 werkt ze haar voorliefde voor dat wat voor de hand maar net buiten zicht ligt, uit in (onderzoeks)journalistieke verhalen in tekst, beeld en geluid. Het voormalig kraakpand Kostgewonnen vormt sinds 2009 haar werkplek, waardoor ze aan den lijve de creatieve en constructieve gevolgen van kraken leerde kennen. Haar nieuwsgierigheid naar de verschillende kanten van de ontwikkelingen wil ze graag inzetten voor dit project.

Moira van Dijk (1980) begon met filmen in de kraak-scene van Amsterdam. Haar passie voor het vertellen van audiovisuele verhalen groeide uit tot haar professie. Als redacteur werkte ze bij de omroep voor radio en televisie aan actualiteiten en geschiedenisprogramma’s. Momenteel runt zij met collega’s een mediacollectief en een productiebedrijf voor wetenschapscommunicatie. Daarnaast zet ze zich in voor maatschappelijk geëngageerde projecten in eigen beheer om het debat rondom thema’s als huisvesting, migratie en milieu aan te pakken. Door haar eigen verleden als kraker heeft ze een goede toegang tot bronnen in deze wereld.

Jasmijn Snoijink (1977) Als journalist en mediamaker is ze geïnteresseerd in nieuwe vormen van verhalen vertellen. Samen met een aantal mediamakers richtte ze in 2006 het freelance collectief Mediaridders op, dat in 2007 een kantoorruimte heeft in het gelegaliseerde kraakpand Kostgewonnen in Amsterdam Oud West. Ze is mede initiatiefnemer van Fast Facts. Fast Facts is een productiebureau voor de wetenschap en maakt video’s, talkshows, debatten, artikelen en formats rond, over en in opdracht van de wetenschap.

Maia Matches (1980) vertegenwoordigt met gemak in haar eentje de Nederlandse underground, ook al is ze geboren in Canada. Maia Matches is redacteur/initiatiefnemer van de Stripkrant Oud-West, organiseert Sketch Battles en resideerde een paar maanden in Zuid-Afrika om onderzoek te doen naar het levens van haar opa, de kunstenaar Bill Hart. Ze wil zijn levensverhaal op papier zetten - zijn portret heeft ze al laten tatoeëren. Ze wil oprechtheid vanuit een vrouwelijke visie aan de strip toevoegen.

Sjoerd Kaandorp (1968) Als illustrator en animator heeft SproetS een lichtvoetige stijl. Karakters en situaties worden met snelle hand op het papier gezet. Hij tekent voor een breed scala aan kindermedia (o.a. House krant, Krant in de klas en Kick Kids!) en heeft van het ‘tekenen tijdens de les’ een professie gemaakt: in plaats van het notuleren van bijeenkomsten cartooneert hij voor verschillende opdrachtgevers waar hij gewaardeerd wordt om zijn snelle associaties en gevatte samenvattingen. Als geboren en getogen Amsterdammer heeft hij het centrum van de kraakbeweging van dichtbij meegemaakt. Persoonlijk raakte hij nauw betrokken bij de ontwikkelingen rond het gekraakte kunstenaarsdorp Ruigoord, vlak buiten Amsterdam. Tegenwoordig werkt hij in het gelegaliseerde kraakpand Plantagedok.

Aart Taminiau (1982) is illustrator, striptekenaar en animator. Hij werkt voornamelijk met kroontjespen en Oost-Indische inkt. Ook zijn animaties zijn handgetekend. Hoewel hij er van houdt om met verschillende disciplines te werken, is het in de kern allemaal hetzelfde: een verhaal in beeld verteld. Opdrachtgevers zijn o.a. KASSA GROEN, FNV en Naturalis.